Goleman duygusal zeka ile ilgili yeterlilikleri şu şekilde listeliyor:
1) Kendilik farkındalığı
Gerçekçi bir özgüven: Kendi güçlü yanlarınızı ve sınırlarınızı bilmelisiniz. Yeterlilikleri koordine edebilecek ve ne zaman başka birine güveneceğini bilen bir kişi olmalısınız.
Şirketlerde kaliteli bir yöneticiyi diğerlerinden ayıran en önemli özellik onların duygusal zekalarıdır
Duygusal içgörü: Duygularınızı anlayabilecek düzeyde ve yetkinlikte olmanın yanında, sizi nelerin sinirlendirdiğini bilen, hatta öfke kontrol yöntemleri geliştirebilen biri olmalısınız.
2) Kendilik yönetimi
Elastikiyet: Stres altında sakin kalabilmeli ve hızlı bir şekilde mutsuzluktan kurtulabilmelisiniz. Kara kara düşünüp kalmamalı ve panik olmamalısınız. Kriz anlarında, insanlar kendilerini güvende tutabilecek bir lider ararlar. Eğer liderleri soğukkanlı ise onlar da öyle olacaklardır.
Duygusal denge: Herhangi bir istenmeyen duygusal durum karşısında diğer insanlara hemen kızmak yada öfkelenmek yerine duygularınızı kontrol etmeyi öğrenmelisiniz. Onlara yaptıkları olayda neyin yanlış olduğunu göstermelisiniz ve çözümü anlamaları için onlara zaman vermelisiniz.

3) Empati
Bilişsel ve duygusal empati: Diğer kişilerin bakış açılarını anlayıp, sizinle birlikte çalışan kişilerin isteklerine göre olayları şekillendirebilme yeteneğiniz olmalıdır. Her türlü soruyu oldukça hoşgörülü bir şekilde karşıladığınıza emin olmalısınız. Bilişsel empati ise, diğer kişilerin duygularını doğru bir şekilde okuyup, olabildiğince efektif bir iletişim sağlamamıza yarar.
İyi dinleyici olmak: Birini dinlerken tam bir konsantrasyonla ve zamanınızı ayırarak, onların anlatıklarını iyice anlamaya çalışabilmelisiniz. Onlar kendi dertlerini anlatmadan çok fazla konuşarak zaman harcamamalı ve ilk önce karşınızdakilerin gündemlerinin konuşulup tamamlamasına izin vermelisiniz.
Bilişsel empati ise, diğer kişilerin duygularını doğru bir şekilde okuyup, olabildiğince efektif bir iletişim sağlamamıza yarar
4) İlişki kurabilme yeteneği
Zorlu iletişim kurabilme: Kendi düşüncelerinizi daha inandırıcı şekilde sunabilmeli, oldukça basit ve açık bir şekilde anlaşılmayı sağlamalısınız. Bulunduğunuz ortamda insanlar, beklentilerinizin tam olarak farkında olup bunlara motive olmalıdırlar.
Takım oyunu: İnsanlar sizinle çalışırken rahat hissetmelidir, gergin olmamalıdır. Bunun için onlara, sizin yanınızda rahatlıkla gülebileceklerini hissettirmelisiniz.
KAYNAK
1. Goleman, D. (2015). How to be Emotionally Intelligent. Erişim: [www.nytimes.com/2015/04/12/education/edlife/how-to-be-emotionally-intelligent.html?_r=0]. Erişim Tarihi: 25.11.2015.